20.9.2023 18:08
Ashihara Karate Finland

Äkillisten liikuntavammojen hoitoon ei suositella enää kylmähoitoa - uudistettu "KKK- koho, kompressi ja kuntoutus" tai mielummin PEACE and LOVE-hoito

Mikä ihmeen Peace & Love?

Tämä on tiivistelmä Tekniikan Maailma lehden verkkosivulla 20.9.2023 julkaistusta kirjoituksesta (https://tekniikanmaailma.fi/nyrjahtiko-nilkka-vanha-ohje-kylma-koho-ja-kompressio-ei-pade-enaa-ensihoitoon-suositellaan-nyt-toista-kolmea-koota/?shared=1331360-2cd0de36-500 ), josta voi olla hyötyä karatessa syntyvien vammojen hoitamisessa.

Peace & Love on kansainvälinen, tutkimukseen perustuva hoito-ohje äkillisten liikuntavammojen ensiavusta ja hoidosta ja on korvannut kansainvälisesti >Suomessa käytetyn KKK-periaatteen.

Peace käsittelee ensiapua. Lyhenne muodostuu ohjeen englanninkielisistä alkukirjaimista:

  • Protect eli suojele. Vältä varaamista vamma-alueelle ja rajoita liikettä.
  • Elevate eli kohota. Nosta vamma-alue sydämen yläpuolelle. Loukkaantunut raaja nostetaan sydämen yläpuolelle ja sitä puristetaan siitä kohdasta vammaa, jossa kovin kipu on. Näin pyritään hillitsemään verenvuotoa ja turvotusta.
  • Avoid eli harkitse.  Käytä tulehduskipulääkkeitä ja kylmää kivunhoitoon harkiten. ”Tutkimuksissa ei ole saatu vakuuttavaa näyttöä, että kylmähoidosta olisi hyötyä vamman paranemisprosessin kannalta”, Eläinkokeissa kylmähoidosta on jopa todettu olevan vähän haittaa. ”Eläinkokeiden mukaan kylmä hillitsee liikaa tulehdusreaktiota, joka on tarpeellinen, jotta paraneminen lähtee käyntiin”, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Parkkari sanoo. ”Lisäksi kylmä on eläinkokeissa estänyt paranemisprosessille tärkeää uudisverisuonten kasvua." Parkkarin mukaan on mahdollista, että kylmä hidastaa toipumista ihmisilläkin. Heti vamman synnyttyä alue on joitakin tunteja niin sanotussa hemostaasivaiheessa, jossa alueen verisuonet supistuvat. Tulehdusvaihe käynnistyy muutaman tunnin kuluttua.Kylmää ei siksi kannata käyttää kivun lievitykseenkään liian pitkään, ettei varmasti häiritse paranemiselle tärkeää tulehdusvaihetta.
  • Compress eli purista. Mekaaninen kompressio vähentää turvotusta ja verenvuotoa.
  • Educate eli ohjeista. Aktiivinen kuntoutus nopeuttaa paranemista.

Love taas on ohje akuutin vaiheen jälkeisestä hoidosta:

  • Load eli kuormita. Aloita kuormittaminen heti oireiden salliessa.
  • Optimism eli pysy positiivisena. Myönteinen asenne edistää paranemista.
  • Vascularisation eli tue verenkierron palautumista. Liikkuminen vilkastuttaa verenkiertoa ja nopeuttaa paranemista.
  • Exercise eli harjoittele. Aloita pian kuntouttava ja uusia vammoja ehkäisevä harjoittelu.

Lähde: terveurheilija.fi-sivusto

Lähde https://tekniikanmaailma.fi/nyrjahtiko-nilkka-vanha-ohje-kylma-koho-ja-kompressio-ei-pade-enaa-ensihoitoon-suositellaan-nyt-toista-kolmea-koota/?shared=1331360-2cd0de36-500 (Tekniikan Maailma, 20.9.2023)